Kategóriák

Információk

A szőnyegek tisztítása és karbantartása

A szőnyegek tisztítása és karbantartása

A szőnyegek tisztítása és karbantartása

A szőnyeg a szép kinézetének köszönhetően tökéletesen hangsúlyozni tud minden belső tér hangulatát. Ahhoz, hogy a termék kiváló tulajdonságai és gyönyörű kinézete hosszú éveken át meresztgesse a szemünket, a megfelelő ápolás szükséges. A szisztematikus tisztítás az alapja annak, hogy a szőnyeg mindig lenyűgöző kinézetű legyen. Azonban különböző anyagok különböző karbantartási technikákat igényelnek.

Gyapjú szőnyegek:

1. Rendszeres porszívózást igényel. A porszívófej (nem kefés) használata a legjobb módszer ebben az esetben.

2. A szőnyegen keletkezett vizes foltokat azonnal kezelni kell egy nedves rongy segítségével. Nem felejtsük el azonban, hogy a víz hideg legyen. A forró víz hatására a szövetszálak összemennek csúnya nyomot hagyva a tisztítás után. Makacsabb foltok esetén egy finom szappant használhatunk.

3. Erősebb, oxigén tartalmú tisztítószerek használata nem javasolt.

4. Ahhoz, hogy a színek intenzívek maradjanak, ne használjuk a szőnyeget erősen napos helyeken.

5. A gyapjú szőnyegeket általában kézileg vágják el a megfelelő méretre. Előfordul tehát, hogy néhány szál hosszabb lesz a többinél a szőnyeg felületén. Az ilyen szálakat nem szabad tépni, mert ezzel a szőnyeg struktúráját tesszük tönkre. Javasolt tehát éles olló használata, amellyel a hosszabb szálakat vágjuk le a megfelelő hosszúságra.

6. A gyapjú szőnyeg az elején enyhén porozhat – ami természetes tulajdonsága az anyagnak. Biztosíthatjuk azonban Önöket, hogy ez a tulajdonság egyáltalán nem zavaró vagy ártalmas a felhasználók számára. Ahhoz, hogy hamarabb múljon el a porzás, gyakori porszívózás javasolt. A kefés porszívófej használata azonban nem javasolt, mivel tönkretehetnénk vele a szőnyeg finom struktúráját.

7. A gyapjúnak, mint természetes nyersanyagnak sajátos illata van, amely idővel teljesen elpárolog.

8. Használat közben a szövetszálak különböző irányban futhatnak, vagy enyhén elhasználódnak. Emiatt a szőnyeg árnyalatai változhatnak a fényviszonyoktól és helytől függően.

9. A szőnyegeket nem szabad áztatni, vagy teljesen vízbe meríteni.

 Akril/poliészter szőnyegek:

 1. Az akril vagy poliészter szőnyeg tisztításakor a kefés porszívófej használata nem ajánlott. A kefék vagy turbókefék használata erősíti a szőnyeg porzását és a termék végleg megrongálódhat. Ezenkívül figyelembe kell venni a porszívó szívóerejét, amelynek nem szabad túl erősnek lennie.

 2. A gyapjú szőnyegekhez hasonlóan az akril szőnyegek is porozhatnak, ami természetes tulajdonsága az anyagnak és idővel elmúlik.

 3.A poliészter és az akril nagyon hamar szárad. A nagyobb szennyeződések elkerülése érdekében gőzt is használhatunk.

 4. A poliészter és az akril nagyon hamar szárad. A nagyobb szennyeződések elkerülése érdekében gőzt is használhatunk.

 5. A szőnyeget áztatni vagy teljesen vízben meríteni nem szabad.

 6. Az összes szennyeződést azonnal kezelni kell. Vizes vagy nagyobb foltok esetén ajánljuk a szőnyeg „samponozását”.

 Selyem/műselyem/viszkóz szőnyegek:

 1. A színfakulás elkerülése érdekében a szőnyegeket a napsütötte helyeken ne használjuk.

 2. A termék tisztításához a megfelelő tisztítószereket használjuk. Az ilyen típusú szálak esetén száraztisztítás a legjobb és bevált módszer. A tisztítást követően a szőnyeget alaposan fel kell porszívózni. Alternatívaként más kímélő tisztítószereket is használhatunk.

 3. Ha véletlenül összevizeztük a terméket, azonnal szárítsuk ki! A nedvesség mikroorganizmusok szaporodását okozhat a szőnyegen.

 4. A fehérítők használata a viszkóz esetében tilos.

Polipropilén szőnyegek:

1. A polipropilén szőnyegek esetében nagyon fontos a rendszeres porszívózás. Így szőnyegünk puha és gyönyörű marad sok éveken át. Kefés porszívófej nem ajánlott. A kefétől a termék struktúra megrongálódhat.

2. Nagyobb foltok esetén a megfelelő tisztítószer használata ajánlott, nem szabad a szőnyeget túlságosan áztatni. A vizes tisztítást követően a terméknek kb. 12 óráig kell száradnia.

3. A polipropilén szőnyegek nagyon könnyen tisztíthatók. A szennyeződések többségét könnyen eltávolítjuk káliszappan és langyos víz segítségével.

 Fontos:

 • A termék porzása nem képezheti reklamáció alapját. A porzás természetes folyamat, ami egyáltalán nem ártalmas az allergiások számára sem. A reklamációt abban az esetben tudjuk fogadni, ha a porzás miatt a szőnyeg jelentősen hullik.

 • Különböző gyártási módszerekből fakadó méretkülönbség értéke legfeljebb +/- 2%-kal térhet el a címkén feltüntetett mérettől.

 • Ne felejtsük el, hogy a szőnyegek tisztításához megfelelő tisztítószereket kell használni, ugyanakkor figyelmet kell fordítanunk, arra, hogy milyen típusú szőrhöz van teremtve a tisztítószer.

 Amennyiben a vásárlást követően, nem biztosak abban, hogyan kell a terméket tisztítani és karbantartani, hogy az hosszú éveken át megtartsa a gyönyörű kinézetet és tulajtonságait, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és szívesen szolgálunk tanáccsal.

Follow us on Facebook